Globalisatie en schaalvergroting domineren onze economie. Een van de gevolgen is dat het kleine aanbod amper kans heeft het hoofd boven water te houden. Dit is b.v. zichtbaar in de doorsnee winkelstraat waar aanbod steeds uniformer wordt en waar alleen winkelketens nog een plek hebben. De achterliggende dynamiek en de gevolgen voor b.v. individuen om hun talenten te kunnen ontplooien worden hiermee sterk bepaald en beperkt. Ze worden daarmee gedwongen aan te zitten in de “slavenbankjes van het grootkapitaal”.

Er is echter een belangrijke trend waarneembaar waarbij internet platforms een rol spelen in het aan elkaar koppelen van particulier, klein zakelijk aanbod aan de vraag naar diensten. Ebay, Airbnb, Taskrabbit, Tutorspree, allerlei taxi diensten, marktplaatsen voor kennis en ander uitvoerende werkzaamheden zijn hiervan voorbeelden. Maar ook speciaalwinkels die met een internetpresentie een groter bereik krijgen en daarmee wel economisch valide kunnen opereren.

Deze ontwikkeling naar efficiĆ«nt aanbod van particulier en klein zakelijke dienstverlening is een fundamentele breuk met de ontwikkeling die we nu decennia lang hebben gezien naar juist steeds grotere economische productie eenheden. Het platform (met gebrek aan een beter woord, de marktplaats) dat dit aanbod efficiĆ«nt beschikbaar maakt heeft vervolgens wel weer schaal nodig om voldoende traffic te generen, om voldoende “vloeibaar” te zijn. Maar deze schaal maakt het mogelijk om het feitelijke aanbod zelf weer op menselijke schaal te laten plaatsvinden.