Finextra: African mobile money adoption soars – GSMA.

Ook payments-ontwikkelingen dragen bij aan het vergroten van het effectieve (economische) bereik van mensen (zie Wet van Mars). “Mobile Money for the Unbanked” helpt op substantiële schaal om juist in ontwikkelende landen mensen en bedrijven in het lokale, regionale en zelfs internationale economisch netwerk te betrekken. Dit wordt wel ‘Inclusion’ genoemd.

Betalen is een noodzakelijke bijzaak van economisch handelen; georganiseerde betaalsystemen helpen dit handelen op efficiëntere wijze uit te voeren. In ruraal Afrika is het vaak zelfs niet de vraag of het efficiënter is, maar dat economische relaties überhaupt kunnen worden gerealiseerd. De transactiekosten, en dat is meer dan de fee aan de bank, en de risico’s die bij dit handelen optreden worden ook substantieel lager.

Chris Locke, MD, GSMA mobile for development:

“As the mobile money industry is maturing, we can expect to see both the social and financial benefits of mobile money increase and will continue to track this fantastic progress.”

Iedereen die wel eens een reis door Afrika maakt ziet direct welke barrières de kleine boer, winkelier of andere ondernemer heeft om zaken te kunnen doen. De impact van Mobile Money voor de welvaartsontwikkeling in ontwikkelingslanden is substantieel en zal bijdragen aan de economische inhaalrace die deze landen momenteel doormaken.