punt op horizon

[Translation] Regularly I attend meetings where somebody suggests to describe how the world will look like in about 5 to 10 years. This is seen as an important step in preparing a business plan and business case or drafting a strategy, often it is even seen as THE strategy.
My idea of what strategy is and what to do with “points on the horizon” I have already described:
Strategy is about making choices today with effects (on) tomorrow.

To show the unpredictability of the future and therefore the futility of such an exercise I refer to:

NRC: Column Maarten Schinkel, dated 01/14/2013, from “India casts shadow over their own future”:

[Translation] There is a simple trick to make yourself fully aware of the non-linearity of history. Take each of ten years, and ask yourself what the world have looked ten years later. In 1960 would people have apprehended how the world looked like in 1970, with a wage explosion, the youth revolution and the emergence of an entirely new music and culture? What would they have thought in 1970 when they had told us in 1980 were ready for the second oil crisis, and in 1980 if you had said that ten years later the whole Eastern bloc had disintegrated and the Wall fell? Or in 1990, ten years later the world massively mobile rang, emailed and fairs were under the spell of the Internet revolution? Or, in 2000, in 2010 the biggest financial crisis raged ever?

[Original post]

Regelmatig zit ik aan in bijeenkomsten waar wordt gesuggereerd te gaan beschrijven hoe de wereld er voor het voorliggende onderwerp er over 5 of zelfs 10 jaar uit zou zien. Dit wordt gezien als belangrijke stap in het opstellen van een business plan en business case of het opstellen van een strategie, vaak wordt dit zelfs gezien als DE strategie. Mijn idee wat strategie is en wat te doen met “punten op de horizon” heb ik eerder al beschreven: Strategie gaat over te maken keuzes vandaag met effecten voor (over)morgen Maar om de onvoorspelbaarheid van de toekomst en derhalve de nutteloosheid van een dergelijke exercitie aan te geven verwijs ik graag naar:

NRC: Column Maarten Schinkel, dd 14-01-2013, uit “India werpt schaduw over eigen toekomst”:

Er is een eenvoudig foefje om jezelf te doordringen van de non-lineariteit van de geschiedenis. Neem elk tiental van jaren, en vraag je af hoe de wereld er tien jaar later uitzag. Zouden ze in 1960 hebben bevroed hoe de wereld eruitzag in 1970, met een loonexplosie, de jeugdrevolutie en het ontstaan van een totaal nieuwe muziek en cultuur? Wat zouden ze in 1970 hebben gedacht als je ze had verteld dat we in 1980 al toe waren aan de tweede oliecrisis, en in 1980 als je had gezegd dat tien jaar later het hele Oostblok was gedesintegreerd en de Muur was gevallen? Of in 1990, dat tien jaar later de wereld massaal mobiel belde, e-mailde en de beurzen in de ban waren van de internetrevolutie? Of, in 2000, dat in 2010 de grootste financiƫle crisis ooit woedde?

NB In other posts I stipulated this about strategy: