Sinds 2011 sta ik als het even kan te werken achter mijn bureau. Het begon bij een klant die in hoogte verstelbare bureaus had en waar ik een opdracht deed die ik vrij solitair uitvoerde. Weinig “loopjes” waren het gevolg en dat met 3 uur forensen naar de klant voelde dat niet prettig. Op een middag drukte ik het knopje “omhoog” balorig wat langer in en mijn staande werkbestaan was begonnen. In de kantoortuinen die ik sindsdien overal trof was altijd wel een staanbureau te vinden waar ik dankbaar gebruik van maakte. (NB eigenlijk is dit maar een van de weinige voordelen die ik aan die nieuwe kantoortuinen kan ontdekken)

Op het eigen kantoor heb ik ook een staanbureau neergezet. De welbekende Zweedse meubel en accessoire gigant heeft ze standaard op voorraad en het kost je ook de bank niet.

Painted in Waterlogue

Ik kan het iedereen aanraden om, ook als je geen last hebt van je rug, te gaan staan als je werkt. Je voelt je echt fitter na een dag kantoorwerk. Ondanks mijn voorbeeld, en interesse van menig persoon die me vroeg hoe het mij bevalt om staand te werken, ben ik nooit iemand in die kantoortuinen tegengekomen die mijn voorbeeld wilde volgen. Volwassen mensen durven gewoon niet te gaan staan om daarmee letterlijk boven het maaiveld uit te steken. (Tip: probeer het eens, maar niet gelijk een hele dag gaan staan!) NB Natuurlijk zijn er best wat mensen die staand (kantoor)werken, maar de gene die ik tegenkom zijn altijd mensen die om medische redenen staand werken.

Van zitten naar staan

Update 22-jan-2014:
Wat ik me niet gewaar was is dat je niet zomaar een hele dag kan blijven staan. Na een hardloopblessure was ik door het project waar ik voor werkte niet in staat mijn loopregime weer op te pakken (2* 10km in de week). Terwijl mijn klant een keurig staanbureau ter beschikking had gesteld bleek dat ik het gewoon weg niet meer volhield om de hele dag te blijven staan. Het werd me pas later duidelijk dat mijn basisconditie niet meer voldoende was.

NB Andersom heb ik ook meegemaakt: doordat ik niet kon staan en ook mijn dagelijkse wandelingetjes van en naar eigen kantoor miste bleek ik blessure gevoeliger bij het hardlopen. Blijkbaar is die gewone belasting nodig om de piek belasting van het hardrennen, vooral mijn pezen, te kunnen opvangen. Deze realisatie leidde er ook toe om ook thuis een verhoogd bureau te maken (zie beneden). Sindsdien is het evenwicht weer hersteld.

Update 22-feb-2015:

Om je goed te kunnen concentreren maak je vaak – ook onbewust – gebruik van routines en gewoontes om je wereld te verkleinen en in de juiste mentale modus te kunnen komen. Je werkplek en zijn indeling, zelfs je fysieke houding, is daar ook een onderdeel van. Net als dat je moet wennen aan het fysiek staan zal je ook heel even moeten wennen aan de nieuwe staande positie. Negin met wat mailtjes en bouw naar bevinden uit.

Van staan naar lopen

Laatst stond ik te denken of ik niet een loopband zou kunnen plaatsen…. en kijk dat bestaat ook:

Why Every Office Should Switch To Walking Desks | TechCrunch.
tredmill desk

Ik heb navraag gedaan bij een grote aanbieder van fitness apparatuur (zowel voor fitnessscholen als voor privé gebruik), die had nog ooit van een loopband i.c.m. bureau gehoord… Deze verwachtte ook niet dat er voldoende animo voor zou zijn in Nederland, in ieder geval niet lonend genoeg om ze te gaan importeren.

(Update 31-jan-2015):
Ik heb zelf geen ervaring met lopen achter je bureau maar ik kwam deze aanbeveling tegen via A Beginner’s Guide to Setting Up a Treadmill Desk:

Lex Friedman writes in MacWorld about his graduation from sitting at a desk to standing to actively walking while working. He recommends a standing desk as a kind of training wheels for a tread computer:

I wouldn’t advise anyone go from a sitting setup straight to a walking setup. Before you shell out the money for any serious equipment, I think it’s wise to spend some time standing first. That way you’ll get accustomed to leaving the chair behind and typing in a standing position. …

After you’ve grown accustom to standing, you’ll be ready to make the leap to the treadmill.

DIY: Staand achter be-staand-bureau

Thuis heb ik een op maat gemaakt bureau welke niet in hoogte aanpasbaar is. Om toch te kunnen staan heb ik een tafeltje gemaakt dat ik op het vaste bureau heb gezet. Blad 90*70 cm (60 cm is waarschijnlijk diep genoeg). Vier pootjes van 40 cm bij de bouwmarkt leverde bij mij precies de goede werkhoogte op. Daar zit hem wel natuurlijk het probleem: voor een ieder is de goede werkhoogte anders. Voor iemand die niet bang is om met de gereedschapskist erbij wat te maken is het zo gedaan en kost ook de bank niet.

Redplanetdust_content_JWM-3

Gezondheid(sclaims)

Er is inmiddels een lawine aan artikelen en onderzoeken die aangeven dat zittend leven niet gezond is, zelfs levensverkortend. Eigenlijk zouden we dus uit medische voorzorg het staan werken breed moeten promoten. Ik roep me bij deze uit als “ambassadeur van het staand werken”. Wie volgt?

(Update 7-feb-2015)

Er worden regelmatig gezondheidsclaims gedaan rond staand werken. Daar kijk ik eigenlijk niet van op. Nu zag ik er vandaag een die zelfs claimde dat je er slimmer van wordt: Researchers say treadmill desks make you smarter. Wordt je er slimmer van of zijn het de slimmerds die staand gaan werken?


NB Dat er meer mensen geïnteresseerd zijn in staand werken blijkt wel uit het feit dat deze blogpost de meeste visits heeft gehad van al mijn posts op Red Planet Dust