Techcrunch: The best platform for discussions doesn’t exits yet

Toen ik jaren geleden kennis maakte met discussies en fora op het internet kon je toetreden tot een wondere wereld van mensen over de hele wereld die elkaar hielpen om kennis te vergaren over een specifieke gedeelde liefhebberij bv in mijn geval ‘digitale fotografie’. The “innovators” en en ook de groep “early adaptors” creĆ«erden een eigen wereld met ongeschreven regels (nettiquette), en waarbij de gene met kennis cq ervaring de novice hielp het onderwerp te ontdekken.

Zo heb ik mijn kennis kunnen opdoen over digitale fotografie toen 2mp echt al veel was… Sommige van de contribuanten kregen high standing door de kwaliteit van hun posts. Maar toen de “early majority” ook mee ging doen haakten de innovators af en veranderende de forums al snel tot gemeenplaatsen van halve kennis en ranting. De early adaptors namen nog wel even de rol van de innovators over maar al ras was de geest uit de fles en het community gevoel verdwenen.

Toen en nu was het duidelijk dat niet iedereen die bijdraagt aan een discussie evenveel te zeggen heeft of bijdraagt aan een discussie. Er is nog geen (internet) platform gecreƫerd dat dit probleem weet aan te pakken. Maar ook in de bredere maatschappelijke context is het moeilijk om de verschillende meningen te kunnen wegen. In een eerdere post refereerde ik al aan de eigenaardige tendens om elke mening gelijk te stellen, ongeacht achtergrond, kennis of ervaring. Door de relatieve anonimiteit en laagdrempeligheid wordt een discussie al snel onaangenaam.

Vaststellen van een maatschappelijke (in mijn ogen onwenselijke) tendens is 1; maar een oplossing voor internet discussies is 2, laat staan een omdraaiing van deze maatschappelijke tendens, dat is 3…